Bandić učestvovao na Međunarodnoj konferenciji o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja

Ove sedmice u Sarajevu se održala Međunarodna konferencija o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja u čijem radu je aktivno učestvovala i Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Muamer Bandić, je učesnicima konferencije prezentirao analizu stanja tržišta rada u BiH u 2017. godini i komparirao navedene podatke sa podacima iz prethodnih godina.

Kako je istakao direktor Bandić, na tržištu rada u BiH zabilježen je pozitivan trend koji se ogleda u povećanju zaposlenosti, povećanju prijavljenih potreba za radnom snagom, te smanjenju nezaposlenosti. Tako je prema posljednjim podacima u BiH 746.178 zaposlenih osoba što je za 8.224 osobe više nego u decembru prošle godine ili za 30.175 osoba više nego u decembru 2015. godine.

Istovremeno broj nezaposlenih u BiH se smanjio za 29.643 osobe u odnosu na decembar prošle godine ili čak za 57.189 osoba u odnosu na decembar 2015. godine. Administrativna stopa nezaposlenosti se u odnosu na prošlu godinu smanjila za 1,5%, a u odnosu od prije dvije godine manja ja za 3,5%. Također, i anketa o radnoj snazi pokazuju pozitivan trend na tržištu rada. Tako je anketna stopa nezaposlenosti za 2017. godinu manja za 5,1% u odnosu na prošlu godinu, te čak 7,2% u odnosu na 2015. godinu.

Direktor Bandić je posebno naglasio da zavodi i službe zapošljavanja bilježe povećanje broja osoba zaposlenih putem ovih institucija, te je u prvih devet mjeseci 2017. godine zaposleno ukupno 108.536 osoba sa evidencija nezaposlenih. Zanimljivo je da je ova brojka već sada za 20%-40% viša nego za čitave godine u periodu dok je BiH bila u recesiji i trpila posljedice svjetske ekonomske krize.

Na kraju izlaganja direktor Bandić se osvrnuo na kvalifikacionu strukturu nezaposlenih osoba u BiH, te predstavio najnovije podatke koji kažu da najveći broj evidentirane nezaposlenosti čine osobe sa trećim stepenom obrazovanja KV radnici 32,87%, te radnici sa SSS 28,03%.

(Izvor: Agencija za rad i zapošljavanje BiH)