CRCD BiH u Vogošći organizovao Okrugli sto na temu ‘Analiza stanja primjene pravilnika o internom prijavljivanju korupcije’

U Vogošći je 27. oktobra tekuće godine, održan okrugli sto na temu „Analiza stanja primjene Pravilnika o internom prijavljivanju korupcije i načinu zaštite lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH“. Organizator Okruglog stola je Centar za razvoj civlinog društva u BiH, a isti je finansiran od strane Evropske Unije u svrhu promocije principa „Zagovaranje za otvorenu vlast: Pravno da znam u Jugoistočnoj Evropi“.

Na okruglom stolu predstavljen je projekat o kojem su govorili predstavnici Centra za razvoj civilnog društva BiH iz Doboja, te gosti iz nevladinog sektora. Jedna od tema bila je i uticaj korupcije u institucijama BiH na ekonomski razvoj zemlje.

Učesnici su također imali priliku čuti i priču direktora preduzeća “Gromex”, koji se već godinama bori sa korupcijom.

Jedan od osnovnih zaključaka na kraju dvosatne diskusije bio je da je korupcija i dalje u velikoj mjeri prisutna u svim društvenim oblicima, te da je važno sistematski pristupiti rješavanju ovog gorućeg problema. Prvi korak je znati kako i na koji način prijaviti korupciju, poručeno je sa današnjeg okruglog stola.

Izvor: Horizont 2024