Forum građana Zenice

FGZ
Puni naziv udruženja: Forum građana Zenice
Skraćeni naziv udruženja: -
Adresa: Bul. Kulina bana 28D, Lamela, 72000 Zenica, Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 32 241 735
Fax: +387 32 241 735
E-mail: forumgze@gmail.com
Web site: http://www.forumgze.com

Forum gradana Zenice je nevladina, nestranacka, multinacionalna, neprofitna organizacija dobrovoljno udruženih gradana Zenice.Osnovna misija mu je ocuvanje duha, tradicije i identiteta grada Zenice.

Forum građana Zenice nastala je krajem 1992 godine. Bila je to jedna od prvih nevladinih organizacija formiranih na teritoriju BiH. Kakvo su povjerenje gradani Zenice ukazali svom Udruženju najbolje govori podatak da mu je u prvoj godini postojanja pristupilo više od 10 000 zenicana koji su se kao clanovi i organi Udruženja angazovali na ocuvanju multieticnosti, sigurnosti gradana i njihove imovine, kao i na problemu preživljavanja najugroženijih kategorija stanovništva. Vec tada se zbog realizaciji ovih ciljeva uspostavlja saradnja sa medunarodnim organizacijama, te je preko UNHCR-a obezbjedena humanitarna pomoc.

Za razliku od nekih NVO-a, koje su usmjerene na jednu do dvije oblasti interesovanja Forum gradana Zenice ima široko podrucje rada, što je u našem Statutu predstavljeno kroz 18 segmenata djelovanja.
Putem USAID-a, 1997 godine je finansirano 5000 prirucnika o privatizaciji stanova, a projekat „Podsticanje društvenog i ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini“ raden je uz podršku ICVA (Medunarodno vijece dobrovoljnih agencija).
Drugi važan segment djelovanja FGZ je organizacija okruglih stolova i seminara. U saradnji sa Mašinskim fakultetom u Zenici je organizovan dvodnevni seminar za poduzetnike iz Zenice, kojom prilikom je educirano stotinjak privrednika u oblasti korištenja kredita za razvoj.
Grupa ekonomskih eksperata, koju je formirao FGZ, izradila je i urucila opštinskim organima, projekat organizovanja male privrede u Zenici.
Forum je bio idejni tvorac i realizator projekta „Susret starih i zaslužnih Zenicana“ sa Nacelnikom opcine Zenica od 1998. pa do 2010.
.
Djelatnosti Udruženja su:
Ocuvanje tradicije i historijskog naslijeda, rad sa djecom i mladima, socijalni programi sa akcentom na marginizirane grupe, podrška razvoju sporta i kulture, razvoj lokalnih zajednica kroz edukativni i informativni program, javno zastupanje kroz oglašavanje i realizaciju gradanskih kampanja, projektno planiranje i upravljanje, izdavacka djelatnost, saradnja sa drugim organizacijama i institucijama.