MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

INVESTICIJE I EKONOMSKI RAZVOJ U BOSNI I HERCEGOVINI I REGIJI

GRAD SARAJEVO
Površina:: 142 km2
Broj stanovnika: 304.614
Gradonačelnik: Ivo Komšić
Nadmorska visina: 518 m.i.m.
Općine: Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i politički, administrativni, privredni, zdravstveni, sportski, naučni i univerzitetski centar zemlje. Prema Protokolu o organizaciji, Grad Sarajevo je uređen kao jedinica lokalne samouprave unutar Kantona Sarajevo. Grad Sarajevo čine 4 općine ukupne površine 142,0 km² sa oko 300.000 stanovnika.

Brojna arheološka otkrića svjedoče o tome da je područje Sarajeva bilo naseljeno još u neolitu, tu su i dokazi o značajnom prisustvu Ilira, a srednjovjekovni grad Hodidjed je, također, bio smješten na prostoru Destinacije Sarajevo. Ipak, samo ime Sarajevo (nastalo od turskih riječi Saraj – dvor i Ovasi – polje) otkriva kako su ga osnovale Osmanlije. Smatra se da je Sarajevo sredinom 15. stoljeća osnovao turski namjesnik Isa-beg Ishaković, kao središte Osmanske vlasti u regiji.


Temelji Sarajevu udareni su tokom prvih 150 godina turske vladavine. Mnogi arhitektonski dragulji izgrađeni su upravo tokom tog perioda, poput Gazi Husrev-begove i Careve džamije, Stare pravoslavne crkve, te Baščaršije – nekada grandioznog bazara. Početkom 17. stoljeća Sarajevo je izraslo u živopisnu zajednicu zanatlija, važno trgovačko središte i jedan od najznačajnijih gradova u evropskom dijelu Osmanskog carstva.


Drugi arhitektonski procvat desio se nakon austrougarske okupacije, krajem 19. stoljeća i trajao je sve do početka Prvog svjetskog rata, 1914. godine. Sarajevo je modernizirano, izgrađen je sistem javnog prijevoza, uvedene prve telefonske linije... Osnovane su mnoge kulturne i obrazovne institucije, uključujući Zemaljski muzej i Narodno pozorište. Vijećnica, Aškenaška sinagoga i Katedrala Srca Isusova su, također, dodate brzorastućem gradu. Razvoj Sarajeva prekinut je 28. juna 1914, kada je Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog nadvojvodu Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, pokrećući time niz nesretnih događaja koji su doveli do izbijanja Prvog svjetskog rata.


Svoj zlatni period grad doživljava sredinom osamdesetih godina kada je Sarajevo ugostilo XIV Zimske olimpijske igre koje su u velikoj mjeri doprinjele samoj promociji grada i njegovom etabliranju kao jedne od poželnijih turističkih destinacija.


Danas je Sarajevo mjesto susreta različitih kultura, religija nacija i ljudi koji u njemu žive i kao takav predstavlja simbol suživota i tolerancije.