Konkurentnosti 2014-2015 – Izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma

Ovogodišnji Izvještaj obuhvata pregled konkurentnosti za 144 ekonomije čime daje sveobuhvatnu procjenu ove vrste. Sadrži detaljan profil svake ekonomije i tabele sa podacima globalnog rangiranja sa preko 100 indikatora.

Među 10 najkonkurentnijih u svijetu ove godine se nalaze zemlje koje su i prošle godine bile visoko plasirane, no ove godine sa malo drugačijim redoslijedom. Švicarska je zadržala titulu najkonkurentnije svjetske privrede šestu godinu zaredom, zahvaljujući učinkovitosti, inovativnosti i makroekonomskoj stabilnosti. Kao rizik konkurentnosti Švicarske, u Izvještaju se navode poteškoće kompanija i institucija u pronalaženju talentiranih ljudi nužnih za zadržavanje stepena visoke inovativnosti.

Potom slijedi Singapur, dok se SAD-e sa 5. popele na 3. mjesto globalne konkurentnosti. Finska je ove godine pala sa 3. na 4. mjesto, a na 5. mjestu slijedi Njemačka. Japan je napredovao tri mjesta i nalazi se na 6. poziciji. Hong Kong je zadržao 7., a Holandija 8. mjesto, dok je Velika Britanija napredovala za jedno mjesto i sada je na 9. poziciji. Švedska je nazadovala za četiri mjesta i sada se nalazi na 10. mjestu.

Zemlje u regionu su imale blagu promjenu ranga u odnosu na prošlu godinu, Hrvatska je sa 75. mjesta pala na 77., Slovenija sa 62. na 70., dok je Srbija napredovala sa 101. na 94. mjesto, a Crna gora je zadržala prošlogodišnju poziciju. Bosna i Hercegovina je prošle godine bila na 87. mjestu, a ove godine je nema na listi Svjetskog ekonomskog foruma.

U slučaju Bosne i Hercegovine uočen je visok stupanj nekonzistentnosti podataka i razmatranja dobivenih rezultata u protekle 4 godine. Ono što se prikazivalo nije bilo potkrijepljeno kretanjima na terenu. Upravo zbog toga, ove godine Bosna i Hercegovina je isključena iz izvještaja o konkurentnosti iako će se nastaviti napori kako bi se ostvarila saradnja sa relevantnim institucijama koje će unaprijediti proces pouzdanosti podataka sa ciljem ponovnog uvrštavanja zemlje u Izvještaj.

Loša ekonomska situacija, sporo usvajanje zakona, nestabilna klima za investitore, visoka stopa nezaposlenosti, korupcija i kontinuirana politička nestabilnost sigurno su doprinijele da se BiH ove godine ne nađe u ovom dokumentu.

Ovogodišnji izvještaj o konkurentnosti obuhvata 144 zemlje, ali ove godine zbog neadekvatnosti podataka u izvještaj o konkurentnosti nisu uključeni Benin, Bosna i Hercegovina, Bruneji, Darusalam, Ekvador i Liberija. S druge stane, Tadžikistan koji zbog istog problema prošle godine nije bio pozicioniran u izvještaju, ove godine je uvršten.

Komponente konkurentnosti su grupisane u 12 stubova konkurentnosti:

1)  Institucije
2)  Infrastruktura
3)  Makroekonomsko okruženje
4)  Zdravstvo i osnovno obrazovanje
5)  Visoko obrazovanje i stručna obuka
6)  Efikasnost tržišta roba
7)  Efikasnost tržišta rada
8)  Razvoj finansijskog tržišta
9)  Tehnološka spremnost
10)  Veličina tržišta
11)  Poslovna sofisticiranost
12)  Inovativnost

Izvor_ Bilten/ Federalni zavod za programiranje razvoja