Nedžad Ajnadžić: Cilj Općine Centar je da se svaki pedalj BiH ravnomjerno razvija

Adnan-Delic

Općina Centar Sarajevo kao lokalna zajednica može se pohvaliti brojnim kulturnim i historijskim spomenicima, prirodnim ljepotama i različitom ugostiteljskom ponudom, a sve navedeno se nalazi u rasponu od svega nekoliko kilometara. Za mnoge Općina Centar predstavlja urbano administrativno, kulturno, sportsko, obrazovno i zdravstveno sjedište. Potencijala svakako ima, ali i sasvim dovoljno prostora za napredak. U razgovoru za Horizont 2024, načelnik Nedžad Ajnadžić između ostalog je govorio o svim potencijalima koje posjeduje Općina Centar, načinu na koji se mogu privući investitori, saradnji na regionalnim nivou, te očekivanjima o projektu TIS čija je realizacija sve bliže.

Koji su najveći potencijali Općine Centar i šta je posebno interesantno za investicije?
Nedžad Ajnadžić:Općina Centar Sarajevo je administrativno sjedište Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Parlamenta i Vijeća ministara BiH, Parlamenta i Vlade FBiH i Kantona Sarajevo, Kliničkog centra, rektorata Univerziteta sa najvećim brojem fakulteta, najznačajnijih ustanova kulture i umjetnosti, najpoznatijih sportskih objekata… Mnogi bi rekli da je Općina Centar urbano administrativno, kulturno, sportsko, obrazovno i zdravstveno sjedište. Međutim, Općina Centar, koja se proteže na 33 kvadratna kilometra, je zapravo u jednakim iznosima i privredno i gradsko građevinsko zemljište. To znači da mi imamo sve pretpostavke za razvoj svih gore pobrojanih oblasti, ali ponajviše turizma i privrede.

Da li su potencijali općine Centar dovoljno iskorišteni?
Nedžad Ajnadžić:Smatram da potencijali općine nisu ni približno dovoljno iskorišteni. Kada je riječ o turizmu, malo koja lokalna zajednica se može pohvaliti kulturnim i historijskim spomenicima, ugostiteljskom ponudom, pa i prirodnim ljepotama, a sve se to nalazi u rasponu od svega nekoliko kilometara. Na području općine Centar nalaze se brendirani hoteli, a u planu je i izgradnja novih. Istovremeno imamo i prirodne ljepote poput vodopada Skakavca, planine Bukovik, do infrastrukturnih objekata koji su nezaobilazna destinacija svakog turiste koji dođe u Sarajevo. Ali, prostora za napredak ima i zbog toga smo krenuli u realizaciju niza projekata koji će Centar učiniti još primamljivijim za domaće, ali i strane goste. Imamo veoma atraktivne neiskorištene lokacije za koje investitori iskazuju veliko interesovanje, ali mi ne možemo ulaziti u realizaciju projekata bez kvalitetne analize. Prije svega to se odnosi na arhitektonsko-urbanistička rješenja, ali i modele investiranja.
Privreda je sa druge strane grana koja također može doživjeti ekspanziju jer mi za tako nešto imamo prostorne mogućnosti. U posljednjih nekoliko sedmica pokrenuli smo niz aktivnosti kako bi došli u mogućnost da i domaćim i stranim investitorima stvorimo ambijent u kojem će željeti da ulažu.

Na koji način postići da općina Centar, ali i ostatak BiH postane mjesto na kojem investitori žele ulagati?
Nedžad Ajnadžić:Prije svega, moramo mijenjati zakonsku regulativu koja nije povoljna ni za nas kao jedan od nivoa vlasti, ali ni za investitore koji će uvijek birati jednostavnije od složenijih i komplikovanijih sistema. Interes Općine Centar je da se na našem prostoru otvore velika gradilišta gdje ćemo investitorima moći da ponudimo saradnju po nekoliko modela. Mi želimo da investitori imaju mogućnost da sa nama uđu u partnerski odnos na principu koncesije i javno-privatnog partnerstva, ali i da prodamo zemljište, iako je to opcija koju ćemo u budućnosti nastojati da što manje koristimo. Više smo zainteresovani za partnerstvo sa investitorima gdje će Općina imati finansijsku korist u budućnosti.

Šta Općina Centar može poduzeti po pitanju privlačenja investitora?
Nedžad Ajnadžić:U Općini Centar Sarajevo već smo poduzeli određene korake kako bi se pojednostavile određene procedure za dobijanje raznih dozvola. Taj projekat smo realizovali sa Svjetskom bankom. Ulažemo značajne napore kako bi zainteresovali i privukli investitore pa je zbog toga formiran i Privredni savjet Općine Centar koji je sastavljen od najeminentnijih stručnjaka i privrednika. Moramo sarađivati sa strukom ukoliko želimo da dobijemo kvalitetne rezultate. Pored toga, u budžetu Općine Centar izdvojit ćemo značajna sredstva za podršku privrednicima. Obezbijedili smo i značajna sredstva gdje smo mladim osobama ponudili da Općina finansira pokretanje privatnih biznisa.

Koji su prioriteti Općine Centar u budućem razvoju?
Nedžad Ajnadžić:Jedan od prioriteta Općine Centar u 2017. godini jeste stvoriti uslove kako bi počeli koristiti sredstva Evropske Unije. Ta sredstva za naše prilike nisu nimalo beznačajna. Iz tog razloga u toku je formiranje tima koji će u narednom periodu proći sve neophodne edukacije za pripremanje projekata sa kojima ćemo aplicirati za sredstva IPA fondova. Evropska unija je jako osjetljiva na oblast očuvanja okoliša i zašto ne bi iskoristili mogućnosti da dobijemo novac da finansiramo takve projekte čija realizacija je itekako moguća.

Iz Vašeg ugla, koliko je saradnja na regionalnom nivou važna za razvoj lokalne zajednice?
Nedžad Ajnadžić:Itekako je važna. Kao što sam već rekao, brojni potencijali koje posjeduje Općina Centar nisu iskorišteni i to je nešto na čemu svi zajedno trebamo raditi. Lokalna zajednica se postepeno razvija, a to se naravno može dodatno ubrzati kroz različite projekte na regionalnom nivou. Mi moramo početi hvatati korak sa Evropom i primjenjivati iskustva lokalnih zajednica koje su prošle put koji je pred nama. Zašto Općina Centar ne bi bila jedan od motora koji će Bosnu i Hercegovinu pogurati još jače ka euroatlanskim integracijama. Ja čak štaviše smatram da je to i naša obaveza i zbog toga ćemo prekograničnu saradnju shvatiti jako ozbiljno i sva iskustva koja dobijemo od drugih podijeliti sa lokalnim zajednicama u našoj zemlji. Nismo zadovoljni trenutnim stanjem, a nećemo biti zadovoljni ni ukoliko budemo jedina lokalna zajednica koja će koristiti pogodnosti prekogranične saradnje i fondova Evropske unije. Naš cilj je da se svaki pedalj Bosne i Hercegovine ravnomjerno razvija.

Kakva su Vaša očekivanja od projekta TIS?
Nedžad Ajnadžić: Mišljenja sam kako kroz regionalnu saradnju možemo napraviti korak naprijed, iskoristiti sve ono što imamo, a što će u velikoj mjeri privući strane investitore jer je ovaj prostor njima zanimljiv. Očekivanja od projekta TIS su velika jer ako pogledamo ambicije, ciljeve i partnere, jasno nam je da je sve to organizovano na jednom ozbiljnom nivou, te da će rezultati biti pozitivni.

Izvor: Horizont 2024