Okrugli sto „PRIJETI LI NAM ESKALACIJA BIJELE KUGE ? Ko snosi odgovornost ? Šta će poduzeti domaća vlast? Da li je nemogućnost osnivanje porodice kršenje osnovnih ljudskih prava?„

150827043.5_xl
Savez nevladinih organizacija, Savez za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja „Horizont 2024“ organizirao je Okrugli sto na temu : „PRIJETI LI NAM ESKALACIJA BIJELE KUGE ? Ko snosi odgovornost ? Šta će poduzeti domaća vlast? Da li je nemogućnost osnivanje porodice kršenje osnovnih ljudskih prava?„

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici političkih stranaka, predstavnici relevantnih institucija , kao i predstavnici nevladinih organizacija, stručnjaci i mediji. Na okruglom stolu su predstavljeni statistički podaci koji se odnose na eskalaciju trenda depopulacije u Bosni i Hercegovini, kao i aspekte problema depopulacije u Bosni i Hercegovini. Dr. Vahidin Katica, ginekolog specijalista na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKCS koji je bio glavni stručni diskutant , izložio je probleme abortusa u BiH, kao jedan od problema depopulacije.

Prof. dr. Dženan Đonlagić je kao glavni diskutant izložio ekonomske i političke aspekte koji su razlozi trenutačnog stanja depopulacije u Bosni i Hercegovini, kao i što je skrenuo pažnju na problem koji emigracija predstavlja za smanjenje trenutačnog broja stanovnika, sa posebnim naglaskom na odlazak mladih osoba iz BiH.

Nakon otvaranja diskusije u kojoj su učestvovali svi prisutni, došlo se do određenih prijedloga rješenja ovog problema, te je donesen zaključak da će oni biti razrađeni te u sklopu novih inicijativa Saveza, te nakon toga upućeni mjerodavnim institucijama.