“Dijaspora – prepreke i mogućnosti za suradnju i podršku razvoju BiH”, naziv je međunarodne konferencije o dijaspori koja se danas održava u Vogošći, pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

 

 

Organizatori konferencije su Centar za lokalni razvoj i dijasporu – CLRD/CLDD BiH, CLDD International iz Švedske te Udruženje za mir, obrazovanje i kreativnost CMOK BiH.

 

Konferenciji prisustvuje oko 20-ak učesnika bh. udruženja, pojedinaca, biznismena i predstavnika institucija, kao što su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstvo vanjskih poslova i Privredne komore.

 

- Cilj nam je da pomognemo procesu uspostave bolje komunikacije između naših građana u dijaspori, te da skupa s bh. institucijama, udruženjima i pojedincima i našim građanima u dijaspori i njihovim predstavništvima, stvorimo što povoljniju klimu za investiranje bh. građana, za cirkulaciju novca, znanja i iskustva – kazala je Agenciji Fena direktorica Centra za lokalni razvoj i dijasporu CLRD/CLDD Šefika Muratagić.

 

Naglasila je da je bh. dijaspora značajan resurs.

 

- Oko dva miliona naših ljudi živi raseljeno širom svijeta, a kada imamo zvaničan statistički podatak da godišnje oko dva do tri miliona novčanih donacija uđe od bh. dijaspore u BiH, a to je puno puta više od direktnih međunarodnih investicija i pomoći Bosni i Hercegovini, onda je to zaista značajan resurs – istakla je Muratagić.

 

Dodala je da bi konferencija trebalo da doprinese uspostavljanju povoljnog okruženja za bh. građane iz dijaspore koji su spremni da u suradnji s organizacijama i institucijama u BiH, promoviraju i podržavaju razvoj države u relevantnim oblastima tranzicije i socio-ekonomskog napretka na svim institucionalnim i društvenim nivoima.

Fena